Malaria
Door: Fred en Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
10 November 2012 | Gambia, Kololi
We hebben een bezoek gebracht aan het ” kraamcentrum” van Marie Joof. In haar eigen compount (woonplek) werd inmiddels een klein kliniekje gerealiseerd. Waar vroeger de geboorte plaatsvond in haar eigen bed, heeft ze nu een extra ruimte weten te bouwen met behandelkamer, apotheek, en slaapkamer\ uitrustkamer voor aanstaande moeder en verloskundige. Omdat de elektra hier op de meest ongunstige momenten het af laat weten, heeft ze met hulp van veel sponsoren een kleine zonnecollector kunnen aanleggen. Er is zelfs een speciaal toilet met douche welke uitsluitend door de kraamvrouwen gebruikt mag worden. De foto’s zullen binnenkort aan dit verslag worden toegevoegd.
Ze zijn zeer dankbaar voor alle hulpgoederen die we inmiddels hebben kunnen verzenden (dankzij vele van jullie), van celstofmatjes tot bloeddrukmeters. Fred heeft de weegschaal, welke we aan hen hebben kunnen opsturen, in elkaar gezet en iedereen is gemeten en gewogen.
Naast de geboortekliniek, gaat Marie Joof dagelijks langs 9 dorpen in de omgeving, waar kleine gezondheidsposten zijn ingericht. Hier worden de zwangere vrouwen gecontroleerd en van adviezen te voorzien. Maar ook andere inwoners komen hierheen wanneer zij ziek zijn en worden door Marie en haar assistente dan zo goed mogelijk behandeld. Indien zij meer specialistische hulp nodig hebben, stuurt of brengt zij ze, naar het Health center in Brufut.
Er heerst hier momenteel meer malaria dan er in de afgelopen jaren. Mogelijk veroorzaakt door de langdurige regenval (zeker 4 weken langer dan gemiddeld) en de daarop volgende drukkende warmte, waardoor er erg veel insecten tot ontwikkeling komen in de hoge grassen. Wanneer de malaria niet wordt behandeld, heeft deze ziekte onherroepelijk de dood ten gevolg. Omdat wij zo dicht bij met de dood geconfronteerd worden, hebben we ervoor gekozen om juist haar donatie speciaal hiervoor te gebruiken. We hebben 2000 tabletten kunnen kopen, waar 66 zwangere vrouwen en hun ongeboren kind mee kunnen worden gered. Een malaria patiënt dient 5 x 4 tabletten te slikken en een zwangere 5 x 6 tabletten. Bij Marie Joof worden de medicijnen vooral voor de zwangere ingezet, in een gebied waar grote armoede heerst.In de healtcenter worden medicijnen gratis verstrekt, mits voorradig. Anders zullen zij ze bij de apotheek tegen betaling dienen af te halen. Geen medicijnen betekent namelijk onherroepelijk de dood. Bij Marie Joof worden ze gratis verstrekt of indien de echtgenoot van de zieke bijvoorbeeld kan metselen, wordt er in natura voor betaald. Wanneer moeder en kindje de kliniek verlaten, is de baby door de kliniek in door sponsoren geschonken kleertjes, aangekleed.
We zijn nog 1 maal teruggegaan naar de Old Yundum Nursery school om foto’s te maken. Helaas was het sponsorgeld van AGIS nog niet binnen, waardoor de meubeltjes nog niet afgemaakt en geschilderd konden worden, we hopen dat dit spoedig kan gebeuren.
Met de Head master meneer Ebrima Ngum zijn we ook bij een andere kleuterschool, de Sinchu Alagie Community Nursery School op ongeveer 4 km. afstand van de Old Yundum gaan kijken. Hier ligt een nieuw project op ons te wachten ( wij zijn al erg enthousiast), maar daar in een nieuw reisverslag meer over.
Naast deze school is een weeshuis gebouwd door een stichting onder leiding van Sia Jongeneel (Nederlands\Luxemburgse dame), waar we een kijkje hebben mogen nemen. Zie www.lesamisdegambie.com . Het kindertehuis is volledig afhankelijk van privé giften. Het wordt namelijk niet financieel ondersteund door de Gambiaanse overheid.
We mochten geen foto's maken om de privacy van de kinderen te beschermen en conform de regels van de Gambiaanse overheid.
Op woensdag zijn wij door een journalist van de Observer (Gambiaans Dagblad) geïnterviewd. Het artikel zou gisteren 9 november in de krant verschijnen, maar op donderdag werd er plots voor vrijdag een Public Holliday uitgeroepen en kwam er dus geen krant uit en waren o.a. de scholen vrij. Zo gaat dat in Gambia.
Nog 2 nachtjes slapen en dan komen we weer naar Nederland en zit ons verblijf in Gambia er voor deze periode op. Zonder alle (financiële) hulp en alle aangeboden hulpgoederen hadden we dit niet kunnen verwezenlijken.
Nog maar eens HARTELIJK DANK namens de kinderen van Gambia.
10 November 2012 - 19:25
Tineke:
Voor straks goede reis en tot snel lieve Gr. Dick en Tineke -
10 November 2012 - 19:40
José En Leo:
Hallo Joke en Fred
Wauw wat goed zeg allemaal , jammer dat wij niet mee konden naar de kliniek omdat we maandag weer naar huis gingen
Wij hadden het graag willen zien allemaal
Wij hebben weer geboekt voor 12 april t /m 26 april
Geniet nog van de 2 dan en doe iedereen de groetjes van ons
Voor maandag een goede vlucht terug en welkom in het koude kikkerlandje
Groetjes
José en Leo -
10 November 2012 - 19:48
Ingrid & Paul Kok:
hallo Joke & Fred,
Leuk om jullie verslagen te lezen en jullie inzet (vastgelegd op de foto's).
Volgens ons hebbem jullie veel kunnen zien wat ongetwijfeld een inspiratiebron is om door te gaan. We kijken al uit naar jullie vehalen.
Goede thuisreis gewenst!
Ingrid, Anika, Wencke en Paul -
10 November 2012 - 22:38
Mieke:
Goede reis voor straks en ik hoop dat jullie je winterjas bij je hebben.
Gr
Ron en mieke -
11 November 2012 - 08:59
Adrie Steenbergen:
Beste buurtjes
Nou nou heel wat gezien weer toch? Van hut naar her geweest wel goed dat dit zo geregeld is en word hoor...............ja een hele goede terug vlucht en welkom thuis koud hoor.................nee valt nog mee voor de tijd vanhet jaar hoor
tot ziens gr Adrie -
14 November 2012 - 21:36
Zamaney :
Ik heb genoten bij het lezen van jullie reisverslagen! Wat hebben jullie veel goeds gedaan zeg! Ook veel lieve mensen ontmoet. Hartstikke mooi!!!!
Groetjes Zamaney -
15 November 2012 - 22:26
Gert-Jan:
Even een opmerking aangaande de volgende zin in het reisverslag:
"Omdat dit mede gefinancierd wordt door de Gambiaanse overheid, was het verboden om foto’s te maken."
Ons kindertehuis is volledig afhankelijk van privé giften. Het kindertehuis wordt niet financieel ondersteund door de Gambiaanse overheid.
Het feit dat u geen foto's mocht maken is uitsluitend om de privacy van de kinderen te beschermen en conform de regels van de Gambiaanse overheid.
Veel succes met uw goede werk in Gambia!
Gert-Jan
Directeur Sinchu Orphanage